Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 28 de maig del 2013

La corretja.

-Número de jugadors: Un mínim de 12 persones.
-Lloc/zona ideal per practicar-lo: Una plaça, plana.
-Material: Una corretja o un mocador.
-Explicació:
 El joc consisteix en posar-se en parelles, un davant de l'altre i formant un cercle, mirant tots al  centre. La parella que està darrera ha de posar-se les mans a l'esquena. N'hi ha un que para i  porta una corretja o mocador. Aquest persegueix a un altre per l'exterior del cercle i li pot anar  donant els cops de corretja o mocador al cul, sempre corrent darrera seu -es corre en sentit  contrari a les agulles del rellotge.
 El perseguit, per salvar-se dels cop de corretja, ha de posar-se davant d'una parella qualsevol  de les que forma el cercle. En aquest moment deixa de ser perseguit i és el que està a  l'exterior d'aquesta parella qui ha de córrer per no ser colpejat per la corretja.
 Qui para pot donar la corretja a qui vulgui de l'exterior -per això tenen les mans a l'esquena-.  Si ho fa ha de fer veure que encara té la corretja a fi de despistar al perseguit. En el moment  que aquest passi per darrera el jugador que té la corretja aquest surtirà a perseguir i pegar  mentre que el que fins ara perseguia es quedarà al lloc que aquest ha abandonat.
 És un joc tradicional i típic que es juga al dia de Sant Miquel a l'ermita de Vinebre. Hi juguen,  generalment, nois joves i adults de 16 a 30 anys.
-Fotografia/dibuix:

Soltada d'ànecs.

-Número de jugadors: Individualment.
-Lloc/zona ideal per practicar-lo: Al riu Ebre o a l'embassament de Riba-roja d'Ebre.
-Material: Els encarregats de soltar els ànecs van dalt d'una canoa.
-Explicació:
 Els organitzadors van soltant els ànecs al riu. Mentrestant tothom que vol es tira al riu per a      intentar atrapar un ànec.
 Abans la gent es quedava els ànecs per fer-los grans i menjar-se'ls. Avui dia, normalment, es  tornen a soltar els ànecs al riu, fet que ha propiciat el repoblament d'aquests animals a la zona.
 De fa uns anys cap aquí també es tiren síndries o melons al riu.
 Es un joc que es practica tradicionalment a les festes Majors d'agost de Flix i Riba-roja d'Ebre. 
-Fotografia/dibuix:

dimarts, 14 de maig del 2013

La ferradura


Material: Tres o més ferradures i una varilla de ferro de dos pams.
Explicació:
És un joc que hem après a l'institut. Abans, quan hi havia més cavalls i matxos, s'hi jugava més. Avui no és gaire habitual veure-hi jugar.
Per a jugar-hi s'ha de plantar una vara de ferro a terra i traçar al seu voltant una circumferència de 50 o 60 centímetres de diàmetre. Cada jugador té entre 3 i 5 ferradures. Des d'una distància d'un parell de metres les han de tirar intentant que es quedin agafades a la vara o, si més no, que quedin dintre de la rotllana.